Enric M.Mas

Blog and Portfolio online


Leave a comment

Working in Schmidt Architekten

Schmidt Architekten, based near Freiburg im Bresigau, Germany.


Leave a comment

Auditorium for 10,000 people (Low cost)

 

 

Atmosfera 2 dia (Large)

 

The old Auditorium in Corrientes, Argentina is located in a housing district and between two important avenues. With no roof and no public space for the 10,000 people that assists to the Chamame popular festival that takes place every year, so we decided to cover their heads from the strong sun and strong rains that uses to be in this region of the country. We also decided to bring the people closer to the scenerio because in the old one there is only one level so the people located in the back could hardly follow the play. Our effort in this competition was to protect the people, bring some natural ventilation, give a nice public space to the city with a huge screen (like open air cinema) to make even more popular this festival (expanding the capacity of the event to 5,000 people more). This big plaza is the receiver for all the public and two big ramps located in both sides of the building allow them to enter and spread all around the auditorium.

panel 1-d (Large)

After this big effort to take care of the people inside and outside, we took the commitment to give to the proffesionals that will work there a nice an easy place to do so. Actors, musicians, technicians, people from the administration, those who attend in the restaurant, in the bar, even the conference rooms for the media and the audio cabin are placed and organizated with a practicality criteria and high efficiency space usability.

panel-2 (Large) panel-3 (Large) panel-4 (Large) panel-5 (Large) panel-6 (Large) panel-7 (Large)Authors of this proposal, during our freetime and weekends 😉

Francisco Bulos , Eduardo Cociffi, Jose Sousa, Emmanuel García and me.

 

 


Leave a comment

DESIGNED IN SUNCO

This slideshow requires JavaScript.

All those products that I designed for SUNCO are available to purchase them in India, Indonesia, Bangladesh, Europe, Ecuador, Colombia, Mexico and Brazil.

This streetlight is a special prototype that I designed for a Hotel Company wich wanted something different but not unaffordable.

I also create this video before I quid the company, for coporate proposal:


Leave a comment

BRANDING R+D MARKETING CONSTRUCTION DESIGN

An example of Illustrations that I made for SUNCO.

Meanwhile I am trying to develop the Poonam project I am participating in many fields in SUNCO renewable energy company. I started with the sustainable villages, and nowadays I am involved in the product design department, marketing, branding of the company, project department, construction and structural set up for photovoltaic installations all around the world, and commercial department aswell. No time for boring!


Leave a comment

THE POONAM PROJECT

The POONAM project is the beginning of SUNCO Ecovillage. Poonam is a draft that I designed as a university subject for the Vicenç Ferrer foundation in India. Then SUNCO (a renewable energy company based in Barcelona) hired me to set up this project and many more in Asia. Nowadays I am redesigning and improving the project in terms of energy efficiency in order to create a selfsufficient village.

This slideshow requires JavaScript.


Leave a comment

MY FINAL UNIVERSITY PROJECT july 2009

“A TWO TIMES THING…”

VIRTUAL TOUR I   VIRTUAL TOUR II

It is an architectural project located in the Sant Martí environment between the Greek and Roman ruins, the museum and the Mediterranean Sea.

When we got to the entrance to Sant Marti, topography opens slightly, leaving it a plain that extends to the ruins.

At the beginning of this level and through the trees, lies this building for a research center and audiovisual promotion of Mediterranean cuisine and a place for events between April and October. It starts in this area a pedestrian lane, passing a side of the proposed volume that leads us to the main entrance walking under a portion that rises from the ground, becoming the front part of the project that creates public spaces, covered by an emergin surface made of corten steel, that transfer its silhouette on the pavement.

Of this volume, which rises arise patios, or openings of which some triangular structure made up of pairs giant HEB 600 supports the weight of the front part of the building. All materials are recyclable, or already recycled. Like de composite decking floors, metallic structure, or the outern skin of the façade, composed by “clay strips”, in 3 different angles. As well the glass of the windows have 3 different glazing opacities depending on the uses behind them.

The geometry comes from an irregular mesh of hexagons that create a kind of vessels sometimes forming courtyards around which are organized programs such as kitchens and catering areas which may require more light, or more natural ventilation. Or sometimes filled when needed open spaces are needed lihe the T.V. set or the exhibition hall.

The hexagonal geometry and the emerging surface which was flipped, are the result of the addition of the encoded text “The Hutting Studio (a painter’s atelier in Paris) chapter of the book” The life instructions for use ” by Georges Perec AND! The previous analysis of the place through a single variable, the flooding study, which gives site-specific data.

Enric Martínez-Mas Master Thesis of Architecture, 2009